Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym nietrudno o bałagan. Korzystanie z niej kilka razy dziennie sprzyja powstawaniu nieporządku, jednak i na to są patenty. Dobrze rozplanowana przestrzeń, a także odpowiednia organizacja oraz korzystanie z udogodnień i akcesoriów pozwoli uporać się z problemem.
Określ przyczynę powstawania bałaganu
Każdy kucharz niemal natychmiast wskaże problem z przyprawami. Podczas przyrządzania posiłku bardzo łatwo rozsypać suszone zioła i przyprawy, zwłaszcza kiedy znajdują się w opakowaniach producenta. Sposobem na to jest skorzystanie z małych pojemniczków, które pełnią nie tylko funkcje praktyczne, ale również estetyczne. Słoiczki z drewnianymi wiekami, metalowe puszki i plastikowe pudełeczka na agatameble.pl prezentują się doskonale i są wygodne w użyciu, dzięki czemu ryzyko nabałaganienia jest naprawdę małe.
Pojemniki do przechowywania żywności idealne do lodówki
Przechowywanie w lodówce wędzonych ryb, wędlin czy obiadu przygotowanego na dwa dni wiąże się z powstaniem we wnętrzu intensywnego zapachu. Dostępne w sklepach pochłaniacze zapachów nie mają wystarczająco skutecznego działania, podobnie jak wykorzystanie domowych metod, na przykład wstawienie do lodówki kieliszka z sokiem z cytryny. Dobrym i przede wszystkim skutecznym sposobem jest chowanie żywności o wyraźnym zapachu do plastikowych, szczelnie zamykanych pojemników. Rozwiązanie to pozwoli uniknąć konieczności czyszczenia i wietrzenia lodówki, by pozbyć się intensywnej woni.
Akcesoria do sprzątania miej pod ręką
Przechowywanie odkurzacza w kuchni bywa raczej niemożliwe, ale zestaw szufelki ze zmiotką już tak. To świetny sposób, kiedy przypadkiem rozsypie się cukier, mąkę, makaron lub inne produkty, których natychmiastowe usunięcie pozwoli zapobiegnąć roznoszenia ich po całym domu. Pod ręką warto mieć również ręczniki papierowe. Rolka umieszczona na stojaku jest łatwiejsza i wygodniejsza w użyciu, a do tego dobrze się prezentuje.